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When is it mandatory to use 

invoicing software certified 

by the PT Tax Authority? 

 

What are the legal means to 

process invoices in Portugal 

under the new rules? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

October 4th, 2019 

TAX AUTHORITY GUIDANCE ON NEW INVOICING RULES 

Portugal 

 

Dear Sir, Dear Madam, 

As expected, the PT Tax Authorities issued Circular Ruling no. 30213 

of 01.10.2019, with clarifications and interpretation on the new 

invoicing rules published by Decree-Law 28/2019, February 15th. 

A new web page was also created with FAQ’s on this matter.  

We outline below the key points applicable to non-established 

entities with VAT register in Portugal (hereinafter “non-

established entities”) with a focus on invoices issued for VATable 

operations by software programs. 

 

 

 

 

 

Catarina Mantero 

It was now clarified that the use of an invoicing programme certified by 

the PT Tax Authorities will be required for both established and non-

established entities whenever one of the following conditions is met:  

(i) the entity reached, in the previous civil year, a turnover superior 

to € 50K (this limit is € 75K for 2019 regarding 2018 turnover); 

or,  

(ii) the entity uses an invoicing software program; or, 

(iii) the entity has organized accounting in Portugal.  

The use of certified software can be complied, without penalties, until 

January 1st, 2020, by established entities. Non-established entities 

with VAT register in PT are only bound to this duty starting 

January 1st, 2021, considering transposition, to Portuguese Law, of 

article 2 of Council Directive (UE) 2017/2455, of December 5, 2017, 

regarding electronic commerce. 

 

▪ Invoicing software programs;  

▪ Other electronic means, namely register machines, electronic 

terminals or electronic scales;  

▪ Pre-printed documents by authorized typography. 

http://www.belim.pt/
http://info.portaldasfinancas.gov.pt/pt/informacao_fiscal/legislacao/instrucoes_administrativas/Documents/Oficio_Circulado_30213_2019.pdf
http://info.portaldasfinancas.gov.pt/pt/informacao_fiscal/legislacao/instrucoes_administrativas/Documents/Oficio_Circulado_30213_2019.pdf
https://dre.pt/home/-/dre/119622094/details/maximized
http://info.portaldasfinancas.gov.pt/pt/apoio_contribuinte/Novas_regras_faturacao/Paginas/FAQ.aspx
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What are the new invoice 

processing requisites which 

should concern non-

established entities? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Tax Authority’s guidance identifies 3 specific processing 

requisites with significant importance: 

▪ Invoices (and national transport documents) must bear a QR 

barcode and a unique document code from January 1st, 

2020. 

In this respect, it remains doubtful if this obligation applies 

solely to invoices issued from certified invoicing software or to 

all invoices processed by software programs regardless of such 

programs being certified or not. The wording of the law seems 

to cover all invoices processed by software programs and 

electronic means (not limited to certified software) and the 

wording of the administrative guidance seems to further extend 

this obligation to paper invoices. Since this obligation is 

dependent on further regulation by governmental order, its 

scope may only be fully comprehended at time of publication of 

the new rules, but further clarifications should be sought on this 

by both tax advisors and economic operators. 

▪ Invoices (and national transport documents) must be issued 

sequentially within one or more series and each series must be 

kept by a minimum period of 1 year. 

▪ Invoices (and national transport documents) should be kept in 

a data base, including annulled documents. 

Catarina Mantero 

http://www.belim.pt/
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Archive of Invoices 

 

 

 

 

Means to prove e-invoices 

authenticity and integrity  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

E-invoices must be accepted by the recipient and ensure the 

authenticity of their origin and the integrity of their content. The 

authenticity and integrity are presumed in case of use of a qualified 

electronic signature, qualified electronic stamp or European EDI 

Agreement, however, it is now clearly stated by Tax Authorities that 

taxable payers are free to use any other technologies provided they 

secure the authenticity of origin and integrity of content of e-invoices 

(many taxable persons avoided the use of other technologies and 

typically used either electronic signature or EDI as these were 

specifically addressed by the law as secure technologies). 

 

 

 
Non-established entities can bookkeep paper and e-invoices and 

remaining support documents in any EU Member-State.  

 
Starting January 1st, 2020, authorization for non-established 

entities to archive paper or e-invoices outside the EU needs to be 

obtained from the PT Tax Authorities by means of an online request 

in the Tax Portal. Previous authorizations can be kept for a 5-year 

period after the entry in force of the new legislation, i.e. 16.02.2019. 

Non-established entities will also need to report the central place of 

storage of invoices either in the declaration of commencement of 

activities or by filing and amendment to this declaration. There is a 30 

days deadline to comply with this obligation, but this deadline only 

starts counting on the date of publication of the government order 

which will change the declaration of commencement of activities form 

and respective amendment declaration form. 

 

http://www.belim.pt/
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Invoice digitization 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Do you have doubts? Email us at communications@belim.pt.  

________________________________ 

Contributors: 

Catarina Belim | Pedro Seabra Caeiro 

 

 

 

 

 

This Decree-Law delivers substantive changes in this matter  

considering that it is now possible for the invoices in paper, issued 

before and after the entry into force of the Decree-Law, to go through 

the procedure of invoice digitization and, consequently, archive in 

electronic form. The invoices reproduced through print of an electronic 

copy have the equivalent proof value of the originals. 

Catarina Mantero, Água Preta 

http://www.belim.pt/

